Ha csak Pécel adottságait, patinás épületeit vesszük, idegenforgalmi központtá alakult napjainkra. Van szecessziós villanegyede, ezen a területen található a Fáy-Kastély, a Ráday- Kelecsényi-Kastély, a Bárczy-Kúria, a Fáy-Szilágyi-Kúria, az Erdey-Grúz-Kúria, a Prónay- Kúria, a Zsigmondy-Kúria, a Frencsek-Dávid-Kúria, a Pekáry-Kastély, a Szemere-Keiner- Kúria, a Kovásznai Kovács-Kúria –, még felsorolni is sok. Mindez arról tanúskodik, hogy Pécelen számos család életvitele módosnak volt mondható – sőt a millennium idejére ez a település egészét is jellemezte, a polgárosodás megannyi árulkodó jelével.

A Pekáry-Kastélyt Pekáry István földbirtokos építtette családja számára az 1900-as évek elején. A család Pécelen több jótékonysági rendezvényt tartott, amelyeknek bevételét a Pécelen élő szegényebb családoknak adományozták. Anyagi hozzájárulásokkal támogatták, hogy minél több szegénysorban élő péceli gyermek iskoláztatottsága megoldódjon.

A köztudatban még mindig „régi Művelődési Háznak” (Maglódi út 12.) nevezett épület, a régmúlt időket felidézve, Pekáry-Kastély néven kezd elterjedni. A Pekáry-Kastély nemzeti érték, amely tükrözi a régi családok által képviselt értékeket, mind külső impozáns megjelenésével, mint belső tereivel.